A projektről

A projektről


     Korra, társadalmi helyzetre vagy bármi más jellemzőre való tekintet nélkül, a sportnak egy olyan közvetítő elemnek kell lennie, mely összeköt minket a társadalomban. A terste és az elmére gyakorolt pozitív hatásán túl, sporttevékenységek által fejlesztjük a szocializációs készségeinket és az másokkal kialakított kapcsolatainkat. A Sportot a nem-formális tanulás egy olyan jó forrásának tekintjük, ami segíti az egyéneket abban, hogy fizikailag és mentálisan is fejlődjenek abban a közösségben, amelybe tartoznak.

     A SportSense projekten keresztül szeretnénk fejleszteni a közösségben élő emberek együttműködését azáltal, hogy sporteseményeket szervezünk vak emberek számára, valamint hidat építünk a látássérült emberek és a közösség egyéb tagjai között. A prejekt víziója, hogy hidat építsén és lehetőséget teremtsen látássérült embereknek arra, hogy a társadalomba könyebben integrálódhassanak sporton keresztül.

     A SportSense projekt célja, hogy sporton keresztül összekapcsolja a társadalomban élő látássérülteket a látókkal.

SportSense célok:

  • 12 hónap alatt összesen 100 látássérült ember bevonása különböző sporttevékenységekbe Romániában, Lengyelországban, Magyarországon, Portugáliában és Észak-Macedóniában.
  • A társadalmi inklúzió elősegíttése sporttevékenységek által legalább 100 látássérült embert bevonva Romániában, Lengyelországban, Magyarországon, Portugáliában és Észak-Macedóniában 12 hónap alatt.

     A SportSense projekt újító ereje együtt jár azzal a szándékkal, hogy a legmegfelelőbb célcsoportot találja meg a projekt. A projekt innovatív tevékenységei két részre oszthatóak.

01 Útmutató Könyv

     Az útmutató könyv szerepe, hogy információt nyújtson és inspiráljon. A könyvön keresztül az olvasók számára egy olyan módszert szeretnénk ajánlani melyet a mi tapasztalatainkból tudnak tanulni és adaptálni. A könyv információkat fog tartalmazni a projektről, vakokkal történő munkamódszerekről, sporttevékenységekről melyek adaptálhatóak látássérültek számára, arról, hogy hogyan lehet ezeket a tevékenységeket adaptálni, milyen eszközök szükségesek hozzájuk, mik az egyes játékok szabályai és melyek a biztonsági előírások. Általánosságban összefoglalva a könyv egy teljes útmutatást ad az olvasó számára abban, hogy lépésről-lépésre hogyan tervezzen és valósítson meg egy sporteseményt látássérült emberek számára.

     Az útmutató könyvön keresztül szeretnénk elősegíteni a látássérültek számára szóló sporttevékenységek megtervezését és információ forrást szeretnénk biztosítani azoknak, akik tapasztalatok nélkül helyi sporteseményt szeretnének kezdeményezni látássérültek számára. Szeretnénk, hogy ez a tájékoztató könyv eljusson fiatalokkal foglalkozó szakemberek és szervezetekhez, ezzel segítve őket, hogy releváns információkkal rendelkezzenek vakoknak szóló sportesemények szervezésekor.

IO2 Hangoskönyv

     Nem szabad elfeledkeznünk a célcsoportunkról, a látássérültekről. Hogy számukra is elérhető legyen az információ, az Útmutató Könyvet hangoskönyv formájában is elérhetővé tesszük. Az audio verzió a partnerszervezetek önkéntesei által lesz felvéve és fejezetekre lesz osztva.