Észak-Macedónia


     A Veles Mountain Club egy csoport tapasztalt fiatalja ötleteket, célokat, motivációkat kíván megvalósítani, valamint fejleszteni szeretnék saját tudásukat és képességeiket és részt kívánnak venni különböző kezdeményezésekben, információval szolgálnak állampolgárok, diákok számára, előadásokat szerveznek ezért megalkották az Azot Mountain Sports Club-ot.

     Az új egyesület megalkotása által minden egyesületi tagnak joga van ahhoz, hogy kifejezze és megvalósítsa ötleteit amennyiben azok összecsengenek az alapító okirattal. Egy tanak lehetősége van arr,a hogy fejleszthesse tudását és képességeit, részt vegyen különböző tevékenységekben és feladata, hogy népszerűsítse a hegymászást. Minden tevékenység, kifejezetten a könnyevbb túrák fűszerezve vannak a tagok által végzett előadásokkal azzal a céllal, hogy minél több embert elérjenek és felvegyenek új fiatal alkalmazottakat.

     A résztvevők hegymásással kapcsolatos tudásukat és képességeiket képezhetik és olyan szokásokat vehetnek fel az eseményeken való részvétel által, melyek a természetben végezhetőek, főképp a hegyekben. A hegymászás egy olyan aktív rekreációs tevékenység mely egészségessé és erőssé formálja a közösség tagjait.

     Az egyesületi tagok számára fontos a szolidaritás és a tanulás. Helyi közösségek képzése is célja a szervezetnek.

     A szervezet főbb érdeklődési körébe a fizikai aktivitás tartozik, aminek segítségével egészséges életmódot népszerűsítenek. Hiszenk benne, hogy egy egészségesebb és összetartóbb társadalmat fejleszt a sport.

    A sport egy hasznos pedagógiai eszköz a közösségépítés, integráció, elfogadás, az emberi jogok megismertetése és az egyenlőség érdekében. Véleményük szerint a túrázás, a szabadtéri programok, a sport és az oktatás egymástól elválaszthatatlan módon összekapcsolódnak, legszorosabban a nem-formális tanulás során.