Despre Proiect
Indiferent de vârstă, statut social sau orice alt factor de referință, sportul ar trebui să fie un element comun care ne leagă în societate. Pe lângă beneficiile pe care le are sportul pentru minte și corp, prin activități sportive dezvoltăm abilități de socializare relații umane și conexiune. Considerăm sportul ca o bună sursă de învățare nonformală care ajută individul să se dezvolte fizic și mental cu comunitatea din care face parte.
Prin proiectul SportSense, dorim să îmbunătățim colaborarea oamenilor din comunitate prin crearea de evenimente sportive pentru nevăzători, construind astfel o punte între această categorie de oameni și restul comunității. Viziunea proiectului este de a construi o legatura prin care se ofera șansa persoanelor nevazatoare de a se integra mai bine în comunitate, prin activitati sportive.
Scopul proiectului SportSense este de a construi prin intermediul sportului, o legătură între societate și comunitățile de persoane cu dizabilități de vedere.
Obiectivele SportSense:
- Implicarea în activități sportive a minim 100 de persoane cu dizabilități de vedere, provenind din România, Polonia, Ungaria, Portugalia, Macedonia de Nord în decurs de 12 luni.
- Creșterea incluziunii sociale prin activități sportive a cel puțin 100 de persoane cu dizabilități de vedere din România, Polonia, Portugalia, Ungaria, Macedonia de Nord în termen de 12 luni.
- Crearea unui Ghid al activităților sportive pentru persoanele cu deficiențe de vedere care poate fi multiplicat cu orice altă organizație sau grup de inițiativă.
Inovația proiectului SportSense vine cu dorința de a oferi cea mai buna experienta grupului țintă a proiectului. Acțiunile care aduc inovație proiectului sunt împărțite în două.
O1 Carte-Ghid
Ghidul va fi o carte care are rolul de a informa si de a inspira. Prin carte, vrem să oferim cititorilor o metodă prin care aceștia să poată învăța din experiența noastră și să se adapteze la nevoile grupului tinta. Cartea va conține informații despre proiect, metode de lucru cu nevăzătorii, activități sportive care pot fi adaptate persoanelor cu deficiențe de vedere, cum pot fi adaptate aceste activități, ce materiale sunt necesare, care sunt regulile jocului, care sunt regulile de siguranta. Într-un rezumat general, cartea va fi un ghid complet pentru cititor și îl va ghida pe acest pas cu pas cum să planificați și să implementați un eveniment sportiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Prin Ghid, dorim să facilităm procesul de proiectare a activităților sportive pentru nevăzători și să oferim o sursă de informații tuturor celor care au inițiativa de a începe un eveniment sportiv local pentru persoanele cu dizabilități de vedere, fără a avea neapărat expertiza necesara. Dorim ca acest ghid să ajungă la lucrătorii de tineret și la organizațiile din întreaga lume, astfel încât să îi putem ajuta și să îi sprijinim cu informații relevante în procesul de implementare a evenimentului sportiv pentru persoanele cu deficiente de vedere.
IO2Audio
Nu trebuie să uităm de grupul țintă, persoanle cu deficiențe de vedere. După cum știți, nu au capacitatea de a citi și pentru a facilita procesul de informare în rândul acestora, cartea va fi transformată în format audio. Versiunea audio va fi înregistrată de voluntarii organizațiilor partenere și va fi structurată în capitole astfel încât să faciliteze procesul de ascultare.